Nya vanor minskar risken för nedsläckning

Här i Halmstad använder vi mest el under morgontimmarna från klockan 07.00 till 09.00 samt på kvällen mellan 17.00 och 19.00. Det finns en risk för att elnätet tillfälligt kan släckas ner till följd av effektbrist. Effektbrist uppstår när efterfrågan på el är större än den el som kan föras ut på nätet.

För att vi tillsammans ska minska risken för nedsläckning behöver vi använda mindre el under dessa tider. När du använder mindre el får du också ner dina egna el-kostnader. En riktig win-win med andra ord!

Spara pengar med mindre varmvatten och smart tänk

Om du som hyresgäst använder mindre varmvatten och tänker smart kring stora elapparater som spis och ugn så kommer vi en bra bit. Gör så här:

Ta bara snabbduschar

Att värma vatten kräver mycket energi. Ju snabbare du duschar, ju mer energi, vatten och pengar kan du spara. I Sverige duschar vi i snitt 5,5 gånger i vecka.

Fyll diskmaskin och tvättmaskin

Tvätta dina kläder i 40 grader i stället för 60 grader om det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen. Fyll alltid maskinerna innan du kör dem – med halvfulla maskiner betalar du för onödiga kilowattimmar och vatten. Inte bra. Har du sparprogram eller ecoprogram så kör dem. Det är bra.

Vattenkokaren är din nya superhjälte

Ska du koka potatis, ris eller pasta så börja med att koka upp vatten i vattenkokare och häll sedan över till kastrull. Vattenkokaren är snabb och mer energieffektiv än spisen.

Stäng av handdukstorken

Handdukstorken må vara liten men är en stor energitjuv.

Lysande att använda LED-lampor

Byt ut dina vanliga glödlampor till LED-lampor eller lågenergilampor.

Källa: HEM, Godel, Vattenfall, SCB.

Åtta tvättider per hushåll och månad

De senaste månaderna har fler valt att tvätta i tvättstugorna. För att det ska vara lika i alla våra tvättstugor och för att fler ska få möjlighet att boka tider går det från den 1 januari att göra åtta bokningar per lägenheter och månad. 

Kan du inte betala din elräkning?

Kan du inte betala din elräkning ska du vända dig till din elleverantör, kontaktuppgifter till elleverantör står på fakturan. Betalar du elen via din hyresavi (IMD-el) är du välkommen att kontakta oss på HFAB.

Det här gör vi på HFAB

Vi på HFAB jobbar därför hela tiden med att förbättra våra värmesystem och ser över hur vi använder el. Det mest effektiva sätt att minska elförbrukningen är att tänka hållbart. Våra nya byggnader har väldigt låg energiprestanda och den energi som behövs kommer från fjärrvärme, bergvärme, solceller och förnybar och fossilfri el.

Vi värmer upp mellan 80 och 90 procent av våra fastigheter med fjärrvärme från HEM. Fjärrvärmen kommer till största del från avfall och spillvärme från industrin i Halmstad.

Här kan du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar.

Om elnätet släcks ned

Här läser du mer om vad du som hyresgäst hos HFAB bör veta vid en eventuell nedsläckning av elnätet i Halmstad.

Customer service