Grannsämjan odlas på Rotorp

Att kunna odla grönsaker till husbehov uppskattas av många boen-de på Rotorp. En som varit med från start är Lennart Hansson, som därtill förskönar närområdet med sin "gerillaodling".

Odlingen på gräsplätten mellan Hyltegatan 2 och 4 är en trevlig mötesplats där alla hjälps åt med skötseln.

I år är det 40 år sedan familjen Hansson lämnade Stockholmsregionen till förmån för Halmstad. Polisen Lennart och läraren Eva trivdes med storsstadspulsen men ville ge sina döttrar en lugnare uppväxtmiljö. När Lennart erbjöds en tjänst i Halmstad 1978 bytte de fyran i Alby mot HFAB:s före detta radhus i två plan på Bildhuggarevägen.

– Flytten var rena bingon, säger Lennart och ler. Vi fick mer plats och sänkte både hyran och kommunalskatten. Dessutom kom vi till ett barnvänligt område med mycket grönt i omgivningarna.

Grönt skulle det även bli i den lilla trädgården där Lennarts odlarintresse fick fritt utlopp. När döttrarna lämnat boet ville Lennart och Eva komma närmare centrum. Ett tips från en förvaltare på HFAB ledde till Rotorp och ett hus som tidigare varit ett flickhem. Efter en renovering året innan hade korridorboendet förvandlats till rymliga fyror med två badrum och öppen spis med braskamin i vardagsrummet – varav en var ledig.

– Vi bestämde oss på första visningen och nu har vi bott här i 14 år.

De har fortsatt att hålla lägenheten i toppskick med hjälp av Underhållsfonden. Lennart hyr även ett utrymme i källaren där han kan måla och snickra efter behov. Ett par bord och hyllor i den trivsamma lägenheten är hans verk. Eva är aktiv i Rotorps stickkafé och i bokcirklar, så båda har fullt upp.

När det gäller odlingarna spelade Lennarts kontakt med förvaltaren roll även där. När de för flera år sedan pratade om hur gräsytorna mellan husen på Rotorp skulle kunna användas, föddes tanken på att låta hyresgästerna odla grönsaker till husbehov. Lennart gjorde ett förslag på hur odlingarna skulle placeras och se ut, vilket HFAB nappade på.

– HFAB står för jord, pallkragar och vindskydd, och alla som bor här omkring kan vara med.

Intresset för projektet har ökat efter hand. Gräsplätten mellan Hyltegatan 2 och 4 rymmer nu fjorton odlingslådor, varav Lennart sköter om två. Det är han som odlar och Eva som skördar. Det mesta äter de själva, men när de är bortresta får grannarna gärna ta för sig.

I en pallkrage på 120x80 centimeter får man plats med förvånansvärt mycket.

– Jag odlar sallad, spenat, rädisor, morötter, oregano, lök av olika slag, dill, smultron och ärtor och bönor på spaljé.

Odlingen är en trevlig mötesplats och alla hjälps åt med skötsel och tillsyn. Lennart har försett en vattenkran med en slangstump så att kannorna kan fyllas på marknivå. Det är typiskt Lennart att via en liten egen insats underlätta för andra i grannskapet.

Ett annat initiativ är rosenbuskarna som klättrar uppför vindskyddet. Lennart har planerat och håller ordning på dem - med HFAB:s goda minne.

– De kallar det ”gerillaodling” på skämt, men det ser bättre ut nu än när det bara var ett plank. Dessutom är det roligt att göra lite fint, säger Lennart, som efter yrkeslivet i allmänhetens tjänst fortsätter att göra gott även som pensionär.

Lennart Hansson

Ålder: 69 år.

Familj: Hustrun Eva, 70 år. Två döttrar med familjer, fyra barnbarn.

Bor: På Rotorp.

Gör: Pensionär.

Intressen: Att fixa och dona, odlingarna, konst och fritidshuset på Torsö i Vänern.

Favoritplats i Halmstad: Prins Bertils stig, särskilt runt Grötvik.

TIPS! Bli en god granne

  • Heja på folk i området.
  •  Bjud till och var positiv.
  •  Hjälp varandra med post och blommor.