GODA GRANNAR - Med lagkänsla genom livet

Bosse Karlstrand och Lars-Olof "Nicke" Engrenius spelar boule i Furets BK.

”Att ställa upp för andra. Det är sån jag är.”

De flesta Halmstadsbor av något äldre modell känner igen Nicke Engrenius när han kommer gående på Norra vägen. Han tillhörde stommen i handbollsklubben HK Drott i ett par decennier och vann flera seriesegrar och SM-guld. Därefter har han fortsatt att jobba ideellt för klubben i ett 30-tal år, bland annat som publikvärd på hemmamatcherna.

Han är döpt till Lars-Olof men har kallats Nicke alltsedan han i unga år nickade och trixade med bollar ihop med sin storebror på Radioplan. Hans fotbollstalang upptäcktes i Örnia och tog honom till Halmstads BK, men det var på handbollsplanen han trivdes bäst.

– Jag fick komma med i Drotts A-lag som 16-åring och gjorde omkring 425 A-lagsmatcher och 692 mål för klubben – plus ett år i IS Göta från Helsingborg då det också blev SM-guld.

Nicke fick även spela för Sverige vid några tillfällen, med debut mot Finland 1963. Innan karriären rundades av i lokala klubben F14 IF gjorde han några år som tränare, bland annat ihop med förre lagkompisen Kjell Kjellsson. I det civila jobbade han först på järnvägen Halmstad-Nässjö. Sedan hittade han rollen som säljare och har med framgång sålt både annonser och markiser, samt kontorsmaskiner.

Men Nicke har även upplevt motgångar. Under flera år kämpade han med alkoholproblem, tills det en dag inte gick längre.

– Jag fick ett ultimatum från läkaren: ”Sluta dricka eller så blir det Sankte Per nästa.”

Nicke insåg allvaret och sökte sig till Kamratföreningen Länken 67 – en ideell organisation som skapats för att hjälpa människor med alkohol-, medicin- och drogproblem. Den hjälp han själv fick på väg mot ett liv som nykter har han därefter återgäldat många gånger om till andra som drabbats. Under de senaste 12–13 åren har han både ryckt ut akut till folk som fått återfall och arbetat med att dra in priser till lotterier för att finansiera verksamheten.

– Jag har haft bra kontakter med vänliga människor på företag som stöttat oss. Det är jag tacksam för.

Nickes förmåga att ragga ihop priser har även kommit bouleklubbarna Furets BK och Vallås BK till del. Därtill har han stöttat Drott genom att sälja bingolotter under en rad av år.

Föreningslivet har alltid varit viktigt för Nicke, det har format hans liv och karaktär: – Det är därifrån lagkänslan kommer – att ställa upp för andra. Det är sån jag är.

Efter att ha bott hos HFAB på Maratonvägen, Viktoriagatan och Klackerup, bor Nicke och hans sambo numera på Norra vägen där de trivs bra.

– Här har vi både nära till centrum och världens bästa husvärd, Arne. Skriv det! 

FAKTA

Lars-Olof ”Nicke” Engrenius

Ålder 77.
Familj Sambon Elsie.
Bor Norra vägen.
Gör Pensionär.
Intressen Boule, handboll och fotboll.
Favoritplatser i Halmstad Halmstad Arena och Örjans vall.