OMRÅDET - Vi besöker Östra Förstaden

I Halmstads centrala delar tronar vackra hus med anor från förra sekelskiftet. Här finns både en salong för fyrbenta vänner och hängivna körskollärare som funnit sin rätta plats i Östra Förstaden.

Paret George och Tina driver City Trafikskola tillsammans.

Luften dallrar över asfalten när barbenta cyklister susar förbi längs Kungsgatan. Utanför ett vitt hus med stuckatur kring fönstren står flera bilar med röda övningskörningsskyltar som väntar på nästa nervösa eller självsäkra elev. Bilarna tillhör City Trafikskola på andra sidan gatan som ligger i ett lungt område i de centrala delarna av Halmstad.
– Vi har en väldigt familjär känsla på vår körskola. Många som kommer in hit säger ”åh, vad lugnt och skönt det är här”, säger Tina Nilsson, en av grundarna till City Trafikskola Halmstad.

Tina Nilsson och George Petkovski har jobbat som trafikskolelärare i många år. De blev ett par när de arbetade tillsammans på en annan trafikskola, och i februari 2018 tog de steget att öppna eget. När de skulle hitta en lämplig plats för verksamheten föll valet till slut på en av HFAB:s lokaler.
– Det här läget betyder allt för oss. När vi först öppnade var vi ensamma i den här delen av stan, vi kände att alla trafikskolor faktiskt inte behöver ligga på Brogatan, säger Tina.

Maddde Svensson är Georges 13.30-elev. Hon är punktlig och tar vant bilnycklarna när George sträcker fram dem till henne. Lektionen börjar med en säkerhetskontroll – behållare för olja och spolarvätska ska pekas ut innan båda sätter sig i bilen och försiktigt rullar iväg.

Bara några hundra meter ned för gatan finns en helt annan verksamhet. Här har Ida Lönnberg sin hundsalong. På väggarna sitter tavlor med stora och små hundar och lokalen luktar svagt av klor och hundschampo. På ett trimbord står Pelle och får just pälsen på tassarna klippt. Han ser oberörd ut av vad som händer.
– Det blir ju att man får en relation med hundarna som kommer hit, särskilt de som kommer hit regelbundet. Det är roligt att möta så många olika hundar och lära känna deras personligheter, säger Ida.

Ida har gått en hundfrisörsutbildning i Stockholm. Sedan arbetade hon på en annan salong i några år innan hon slog upp dörrarna till ”Idas hundsalong”. Med ett stenkast bort till Stationsparken, där hon kan promenera med sina egna hundar Alice och Ulla, är lokalen på Kungsgatan perfekt.
– Det här är ett lugnt område samtidigt som matte och husse kan gå iväg och hitta en bra restaurang alldeles i närheten under tiden som deras hund blir klippt. Jag tycker verkligen om det här läget, det är en väldigt bra plats att vara hundfrisör på.

”Det här är ett lugnt område samtidigt som matte och husse kan gå i väg och hitta en bra restaurang i närheten. ”

Ida pysslar om hunden Pelle.