Det du behöver veta om Underhållsfonden

Funderar du på att tapetsera om? Tid för att installera diskmaskin? Behöver parkettgolvet slipas? Vad är egentligen Underhållsfonden och vad är hyreshöjande val? Vi reder ut begreppen och svarar på de vanligaste frågorna.

HFAB sätter varje månad av en summa pengar till lägenhetens Underhållsfond. Det gör att du kan prioritera vad du vill renovera och när. Detta innebär dock att HFAB inte kontaktar dig för förfrågan om renovering av ytskikten i din lägen-het, utan du kontaktar i stället HFAB när du vill få rådgivning eller vill göra en beställning.

Vad är Underhållsfonden?

Varje lägenhet, förutom studentlägenheter och lägenheter i HFAB:s dotterbolag, är knutna till Underhållsfonden. Den kan användas för att underhålla ytskikt såsom golv, väggar och tak i din lägenhet.

Hur fungerar Underhållsfonden?

HFAB sätter varje månad av en summa pengar till lägenhetens Underhållsfond. Det gör att du kan prioritera vad du vill renovera och när. Detta innebär dock att HFAB inte kontaktar dig för förfrågan om renovering av ytskikten i din lägenhet, utan du kontaktar i stället HFAB när du vill få rådgivning eller vill göra en beställning. - Summan som avsätts bestäms av hur många kvadratmeter lägenheten är på. En större lägenhet får alltså ett högre belopp, säger Ragnar Mauritzon, kundvärd inre underhåll på HFAB.

Varför har HFAB Underhållsfonden?

Olika fastighetsbolag har olika system för hur så kallat inre lägenhetsunderhåll erbjuds. HFAB har valt att använda sig av fondsystemet för att hyresgästen ska ha möjlighet att påverka vad som behöver underhållas i lägenheten och när. – Motsatsen till att ha en fond är att HFAB bestämmer när underhåll ska göras och till exempel vilken färg det blir. Fonden är positiv för hyresgästen eftersom man själv får vara med och bestämma. Dock medför det också ett ansvar att själv beställa underhåll när behovet finns, säger Ragnar Mauritzon.

Vad kan jag använda Underhållsfonden till?

Underhållsfonden kan användas till ytskiktsunderhåll i lägenheten, det vill säga underhåll av golv, väggar och tak genom målning/tapetsering eller byte/nderhåll av golv. Utöver detta kan Underhållsfonden även användas för bland annat sprutmålning av köksluckor, byte av innerdörrar och ny bänkskiva.

Vad händer med Underhållsfonden när jag flyttar?

Underhållsfonden tillhör lägenheten och inte dig som person. Den får användas av dig som bor i lägenheten tills den dag lägenhetsavtalet sägs upp. När du flyttar stannar Underhållsfonden kvar i lägenheten för nästa hyresgäst att använda. Om du flyttar till en annan lägenhet hos HFAB får du i stället möjlighet att använda den lägenhetens Underhållsfond.

Om den som har bott i lägenheten före mig har använt hela beloppet – kan jag inte göra någonting då?

– Nej, tyvärr. Men innan man skriver på lägenhetsavtalet har man fått ett besiktningsprotokoll, sett lägenheten och godkänt hur den ser ut. Man har också fått veta storleken på fonden, säger Ragnar Mauritzon.

Jag vill använda Underhållsfonden till färg/tapeter men göra arbetet själv, hur gör jag?

Du kan beställa färg eller tapet från HFAB:s utvalda sortiment via Underhållsfonden. - Arbetet måste göras fackmannamässigt även om du väljer att göra det själv. Gör man det själv sparar man in kostnaderna för hantverkare och det blir mer pengar kvar i fonden. Annars har HFAB entreprenörer som kan utföra arbetet och då tas pengarna från Underhållsfonden, säger Ragnar Mauritzon.

Jag vill renovera men saldot i Underhållsfonden räcker inte. Hur gör jag?

Om saldot i Underhållsfonden inte räcker för det underhåll du vill beställa får du vänta tills saldots storlek har vuxit till den nivå som krävs för att du ska kunna beställa underhållet eller själv betala mellanskillnaden.

Jag vill ha en färg eller tapet som inte finns i HFAB:s sortiment. Vad gäller då?

Färg och tapeter som inte tillhör HFAB:s sortiment får sättas upp av dig som bor i lägenheten, men Underhållsfonden kan inte användas för att bekosta material eller utförande. Du får alltså bekosta det själv. Tänk på att inte använda material som inte håller den kvalitet som är HFAB:s standardkrav eftersom du annars kan bli återställningsskyldig. Kontakta oss gärna så berättar vi mer och hjälper dig att välja rätt material.

Hur ska jag tänka när jag ska beställa underhåll?

Avsättningen till Underhållsfonden är beräknad att räcka till allt underhåll som lägenheten behöver på grund av slitna ytskikt. Eftersom du som bor i lägenheten ges möjlighet att påverka underhållet via fondsystemet är det viktigt att du tar långsiktiga beslut för att kunna göra det underhåll som behövs. - Golvmatta, tapeter och fönsterlister med mera kan bli hur slitet som helst om inte hyresgästen tar sitt ansvar. Om husvärden skulle upptäcka något som inte är gjort går HFAB in och säger att vi måste göra något. Annars gör vi inget förrän hyresgästen kontaktar oss. När en lägenhet sägs upp görs alltid besiktningar och då görs eventuella reparationer med pengar från fonden. Val av material och färg med mera kan göras av den nya hyresgästen, säger Ragnar Mauritzon.

Vad är hyreshöjande val?

Hyreshöjande val innebär att du lägger till något som inte fanns i lägenheten tidigare eller moderniserar lägenheten till en högre standard. Eftersom en permanent standardförbättring av din lägenhet görs är detta hyreshöjande. Reparation och underhåll av hyreshöjande val utförs alltid av HFAB och ingår i månadskostnaden. Exempel på hyreshöjande val som du kan beställa är diskmaskin, tvättmaskin, varmluftsugn, badrumsmöbler, parkettgolv och klinker. – När man väljer till hyreshöjande val läggs det på hyran permanent och det går inte att välja bort senare. Inte heller nästa hyresgäst kan välja bort det, säger Ragnar Mauritzon.

Jag vill renovera mitt badrum, hur gör jag?

Ytskiktsunderhåll för badrum eller andra våtutrymmen är inte inkluderade i Underhållsfonden utan görs av HFAB vid behov. Skulle något i ditt badrum vara undermåligt ber vi dig kontakta oss för målning, utbyte eller reparation. Ett helt nytt badrum kan erbjudas av HFAB vid större renoveringar i din fastighet och innebär ett permanent hyrespåslag.

Jag vill byta ut en vitvara i min lägenhet, hur gör jag?

HFAB står för underhåll samt reparation av de vitvaror som är installerade i lägenheten. Ur miljösynpunkt är det viktigt att livslängden på våra vitvaror blir så lång som möjligt. Huvudprincipen är att man behåller vitvaran så länge den fungerar. – Men om din vitvara är äldre än sju år och du önskar att byta, så kan du lösa ut den. HFAB ersätter då den utlösta vitvaran med en ny. Kostnaden för att lösa ut vitvaran baseras på ett restvärde där prin-cipen är den att ju äldre vitvaran är desto mindre kostar det att lösa ut den. Du betalar själv för att lösa ut den befintliga vitvaran, säger Ragnar Mauritzon.

VILL DU BESTÄLLA UNDERHÅLL ELLER HYRESHÖJANDE VAL?

Välkommen till HFAB:s kundcenter på Fredrik Ströms gata 6. Här får du tips och råd och kan titta på vårt sortiment.

Öppettider: Mån, tis, tors & fre: 13.00–17.00 Ons: 13.00–18.00

Vi nås säkrast på telefon 035-13 83 60 9.00–11.00.

Skicka gärna e-post till: underhallsfond@hfab.se

Fler frågor? Hitta fler svar på: hfab.se

Customer service