Stå i bostadskön och söka lägenhet

För att kunna söka lägenhet hos HFAB måste du ställa dig i bostadskön och samla köpoäng. Du får en köpoäng per dag. Köpoängen nollställs alltid när du får en lägenhet. Detta gäller även vid lägenhetsbyte. Dina insamlade köpoäng nollställs inte när du flyttar.

Du kan samla köpoäng från den dag du fyller 16 år, men för att söka lägenhet måste du ha fyllt 18 år. Du måste ha ett fullständigt personnummer för att kunna registrera dig i bostadskön via webben. Har du inte det är du välkommen att kontakta vår kundtjänst för att få hjälp med registreringen.

För att stå kvar i bostadskön måste du årligen bekräfta att du vill stå kvar i bostadskön. Detta gör du genom att bekräfta eller uppdatera de kontaktuppgifter du har registrerat. Om du inte genomför detta en gång om året förlorar du dina köpoäng och din plats i bostadskön.

_____________________________________

 

Två vägar till lägenhet

Det finns två sätt att få en lägenhet hos HFAB, via köpoäng eller lottning. Största delen av lägenheterna hyrs ut via köpoäng. Vi erbjuder fem olika typer av boendeprodukter som du kan söka i Bosök; hyreslägenhet, ungdomslägenhet, seniorlägenhet, trygghetslägenhet eller studentlägenhet.

______________________________________

 

Så här gör du:

Lediga lägenheter visas i Bosök. Det är även i Bosök du gör din intresseanmälan. Lägenheten erbjuds alltid den med flest köpoäng av de som har anmält sitt intresse.

______________________________________

 

Så här går uthyrningen till:

  • Alla lediga lägenheter presenteras på Bosök i 5 dagar.
  • När anmälningstiden gått ut görs en kreditupplysning bland de 5 sökande som har flest köpoäng.
  • De 5 som uppfyller HFAB:s grundkrav erbjuds visning av lägenheten.
  • De har sammanlagt 5 dagar på sig att titta på lägenheten och ge besked om de vill ha den eller ej.

Den med flest köpoäng som tackar ja till lägenheten efter visning får hyresavtalet under förutsättning att HFAB:s inkomstkrav uppfylls.

För lägenheter med kort inflyttningsdatum lottas lägenheten ut bland dem som gjort en intresseanmälan. Dessa kallas för ”direktlägenheter”. För dig som inte har så många köpoäng är direktlägenheterna en möjlighet att få ett boende.

_____________________________________

 

Så här går uthyrningen av lottade lägenheter till:

  • Direktlägenheter presenteras i Bosök, där du på tisdagar och torsdagar kl 19.00 och tolv timmar framåt, det vill säga till kl. 07.00 följande dag, kan göra intresseanmälan.
  • När anmälningstiden gått ut lottar ett datasystem fram en köordning bland dem som anmält sig.
  • De 5 som lottats först och som uppfyller HFAB:s grundkrav får möjlighet att gå på visning.
  • De har sammanlagt 5 dagar på sig att titta på lägenheten och ge besked om de vill ha den eller ej.
  • Den som lottats först av de som tackar ja till lägenheten efter visning får hyresavtalet under förutsättning att HFAB:s grundkrav uppfylls.

Du kan ha max fem pågående intresseanmälningar på lägenheter. Om du efter visning tackar nej eller inte svarar alls sammanlagt fem gånger inom en sexmånadersperiod spärras du från att söka lägenhet i tre månader. Du fortsätter att samla köpoäng även under spärrtiden.