Hoppa till huvudinnehåll
Stekpanna med fett i en diskho.

Fixa stopp i diskhon

Luktar det illa från diskhon, rinner det dåligt eller har det blivit stopp? Det vanligaste problemet är allt fett som dagligen sköljs ner i rören - från tallrikar, kastruller och stekpannor.

När fettet åker ner i rören kallnar det, stelnar och till slut blir det trångt eller helt stopp i rören.

Skrapa därför alltid av tallrikar noggrant när du har ätit klart. Ta bort det sista fettet med hushållspapper och släng sedan pappret i påsen för matavfall.

Gillar du att fritera? Häll alltid ned gammalt fett från fritösen eller stekpannan i en petflaska med hjälp av en tratt. Låt fettet eller oljan svalna innan du häller över det. Tänk på att aldrig hälla ned fettet i diskhon.

I filmen här nedanför får du veta hur du undviker stopp i diskhon och hur du gör om du redan har fått stopp. Filmen har undertexter på fyra olika språk: svenska, engelska, arabiska och somaliska. Du hittar alla undertexter under "Inställningar", det lilla kugghjulet, i botten av videon. 

Om du hellre vill läsa instruktionerna kan du följa vår steg för steg-guide här nedanför.

Lycka till!

Så fixar du stopp i diskhon

  1. Diskho

    Steg 1

    Varmt vatten och diskmedel

    Har det blivit stopp? Prova att få loss det genom att spola kraftigt med varmt vatten och diskmedel ett tag.

  2. Smock

    Steg 2

    En smock kan lösa problemet!

    Löser inte det problemet, kan du prova med en så kallad smock. Den bildar vakuum som kan lossa på fettklumparna. Tänk på att vara försiktig. Det är stora krafter som byggs upp.

  3. Diskho i ett diskbänksskåp.

    Steg 3

    Håll utkik efter läckor

    Öppna diskbänksskåpet, så du ser om det skulle börja läcka under tiden du jobbar med smocken.

  4. Person som pumpar med en smock i diskhon för att lösa ett stopp.

    Steg 4

    Pumpa med smocken

    Sätt smocken över avloppet i den ena diskhon och en propp i den andra diskhon. Fyll på med vatten. Börja sedan pumpa. Ta det lite försiktigt i början, och håll inte på längre än fem minuter.

     

    Har du bara en ho behöver du täppa till översvämningsskyddet med en blöt trasa så att det blir vakuum.

     

    Är det fortsatt stopp? Gör då en felanmälan till oss på HFAB i stället för att fortsätta mecka själv. Det kan börja läcka om packningarna inte sluter tätt, vilket kan leda till vattenskador i ditt kök.

Relaterade guider