Rökfria bostäder

HFAB har infört rökfria studentlägenheter och nyproduktioner. På detta vis hoppas vi bidra till trivsammare boendemiljöer, bättre hälsa, fräschare fastigheter och minskad nedskräpning i utemiljön.

Från och med den 2 maj 2022 får alla som hyr en studentlägenhet eller en nyproducerad lägenhet av HFAB skriva under ett hyresavtal med ett tillägg om rökfritt boende. Rökfria fastigheter är en del i vårt arbete för en bättre boende- och utemiljö. 

Detta gäller för rökfritt boende

I en rökfri bostad hos HFAB får du inte röka:

  • i lägenheten
  • i gemensamma utrymmen som till exempel trapphus, tvättstugor och miljörum
  • på balkonger eller uteplatser
  • i den närliggande utemiljön som till exempel entréer och innergårdar

Rökförbudet gäller all form av rökning, även e-cigaretter och vattenpipa.

Du som bor i en rökfri fastighet ansvarar för att dina gäster följer rökförbudet. 

Här hittar du HFAB:s rökfria bostäder

  • Området Jakten (Erik Olsons gata, Kungsgatan och Waldemar Lorentzons gata), studentbostäder
  • Området Gråstenen (Nyhemsgatan), studentbostäder
  • Lägenheterna och radhusen i Trädgårdslunden i Ranagård och Gullhönan på Klackerup.

Tack för att du hjälper till och bidrar till en bättre boendemiljö!

Frågor & svar om rökfria bostäder

Det är rökfritt i lägenheten och i gemensamma utrymmen som till exempel trapphus, tvättstugor och miljörum. Rökförbudet gäller även på balkonger, uteplatser och i den närliggande utemiljön som till exempel entréer och innergårdar.

Nej. Rökförbudet från och med den 2 maj 2022 gäller i våra studentboenden och i alla nya lägenheter vi bygger, så kallad nyproduktion.

Det finns många fördelar med rökfria lägenheter och utemiljöer. Det bidrar inte bara till trivsammare boendemiljöer i våra bostäder och i våra bostadsområden, det ökar även brandsäkerheten och minskar kostnader för renovering och nikotinsaneringar. Det bidrar också till minskad nedskräpning i utemiljön. Vi bryr oss om våra hyresgäster och våra bostäder. 

När det gäller våra studentlägenheter är lägenheterna inte bara en bostad utan även hyresgästernas studiemiljö. Vi vill erbjuda våra studenter möjligheten att bo i en rökfri fastighet med en bra studiemiljö.

Rökförbudet omfattar alla studentlägenheters hyreskontrakt från och med den 2 maj 2022 då vi införde rökfria studentområden. Avtal som tecknades innan dess omfattas inte av rökförbudet, men vi hoppas att alla hyresgäster känner att de vill bidra till en rökfri och hälsosam miljö. Alla nya hyresavtal som tecknats efter den 2 maj 2022 har ett tillägg om att fastigheten är rökfri.

Det är viktigt för oss att ha en bra dialog med våra hyresgäster. Om du blev hyresgäst hos oss efter att vi införde rökfria studentbostäder och rökfria nyproduktioner den 2 maj 2022 kommer du att bli kontaktad av oss på HFAB. Vi informerar dig då om att du bor i ett rökfritt boende och att du har godtagit villkoren och reglerna som gäller för detta. Fortsätter du att röka efter detta kommer du att få en skriftlig tillsägelse via brev, en så kallad anmaning. Om du fortsätter att röka efter anmaningen kan du bli uppsagd från din lägenhet och bli ersättningsskyldig för eventuella rökskador som har uppstått i lägenheten. Behövs det en nikotinsanering bekostas den av dig som hyresgäst.

Om du är hyresgäst hos oss och skrev på ditt hyresavtal innan den 2 maj 2022 händer det ingenting. Förmodligen kommer dina grannar att reagera och be dig att sluta röka i och omkring fastigheten. Du kan bli ersättningsskyldig för återställning av lägenheten när du flyttar. Behövs det en nikotinsanering bekostas den av dig som hyresgäst.

Prata med den som röker, informera om förbudet och uppmana hen till att röka på annan plats.

Nej. Om någon bryter mot rökförbudet betraktas det inte som en störning. Trygghetsjouren ska endast kontaktas vid störningar under kvällar och helger.

Försök i stället prata med den som röker, informera om förbudet och uppmana hen till att röka på annan plats. Om du störs av rökningen är du välkommen att kontakta oss.

Nej, rökförbudet omfattar all form av rökning.

Jo, självklart. Så länge du följer reglerna om rökfritt är du varmt välkommen som hyresgäst hos oss.

Rökförbudet gäller i lägenheten och i gemensamma utrymmen som till exempel trapphus, tvättstugor och miljörum. Rökförbudet gäller även på balkonger, uteplatser och i den närliggande utemiljön som till exempel entréer och innergårdar. Så länge du röker utanför dessa utrymmen och platser är det okej.

Rökning har en stor negativ inverkan på den egna och omgivningens hälsa. Enligt Folkhälsomyndigheten är rökning en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som faktiskt går att förebygga. Även personer i omgivningen påverkas negativt av rökning. Därför vill vi kunna erbjuda rökfria bostäder.

För oss är det viktigt att kunna erbjuda boende för alla. Vi utesluter ingen från våra bostäder eftersom vi fortfarande kommer att ha lägenheter som inte omfattas av rökförbudet. Du som rökare är varmt välkommen att bo i och besöka en rökfri fastighet så länge du följer reglerna.

Nej, det tycker vi inte. Rökare är välkomna att bo i och besöka en rökfri fastighet så länge de följer reglerna. Rökfria platser blir allt vanligare i hela samhället och vi ser detta som ett naturligt steg i rätt riktning. Bostaden är en plats där vi tillbringar mycket tid och därför är det extra viktigt med en bra miljö i hemmet.

 

Ja. Rökförbudet gäller dygnet runt, året runt.

Släck och släng i närmaste soptunna. Tack för att du tar hand om vår miljö!

Customer service