Så fungerar våra passivhus

Att bo i ett passivhus skiljer sig inte mycket från att bo i ett traditionellt hus. Här listar vi några av de vanligaste frågorna om våra passivhus.

Enkelt förklarat är ett passivhus är ett extra välisolerat hus. Det här gör att huset kan värmas upp till en behaglig temperatur med mindre energi jämfört med andra typer av bostadshus.

Via ventilationen kommer friskluft in i huset och ventilationen filtrerar bort pollen och damm. Ventilationen för också ut den förbrukade inomhusluften. En annan fördel är att den tjocka isoleringen i husets väggar och tak håller nere utomhusljud från till exempel passerande bilar.

Det finns skjutdörrar, vad är de till för?

När det är kallt ute och under vintern drar du igen skjutdörrarna. När du gör detta försvinner inte den varma inomhusluften lika lätt.

Får jag öppna ett fönster?

Självklart får du öppna ett fönster. Håll det bara öppet så länge som du tycker att det behövs. Ska rummet värmas upp igen så går det åt energi.

Hur får jag det varmare?

Tekniken skiljer sig åt mellan olika passivhus. Oftast du kan höja temperaturen genom att vrida på termostaten på ventilationsaggregatet eller på el elementen. Vissa passivhus har vanliga vattenburna element och då är termostaten begränsad till 21 grader, där går det inte att höja temperaturen.

Varför är fönstersmygarna så djupa?

Det beror på att väggarna är extra tjocka för att de har mer isolering än traditionellt byggda hus.

Varför blir det kondens på fönstren?

Små vattendroppar, eller kondens, på fönstrets utsida är ett bevis på att du har mycket välisolerade fönster. Kondensen kommer främst på morgonen efter kalla och stjärnklara nätter. Några timmar in på förmiddagen så brukar kondensen försvinna. Är det minusgrader ute kan det också bli frost på fönstret. Det här också helt normalt och ett bevis på att fönstren är av högsta kvalitét.

Hur gör jag om jag inte är hemma?

Är du inte hemma under en tid, alltifrån några dagar till veckor, sänker du termostaten till 18 grader. När du kommer hem igen höjer du termostaten. På så sätt sparar du på energi och är klimatsmart.

Vem betalar för extra värmen?

När du höjer temperaturen på termostaten på ventilationsaggregatet eller på el elementen kommer du betala för elen själv.

Customer service