HEMMA I HFAB - stort och ståtligt

När den klassiska paradvåningen på Bredgatan blev Editas och Joakims var lyckan gjord. Med en takmålning från sekelskiftet, närheten till centrum och till en cerviceinriktad husvärd trivs de som aldrig förr.

Namn Edita Söderberg och Joakim Rydén.
Ålder 48 och 45 år.
Familj Editas dotter, 24 år, och son, 14 år.
Bor Bredgatan
Gör Edita är behandlare på Lejongårdar och Joakim studerar till socialpedagog.
Intressen Motorcykelutfllykter längs kusten till sol och bad eller inåt landet till Hallandsåsens skogar och grusvägar. 

1929 bildades Halmstadgruppen, med bland andra konstnärerna Sven Jonson, Stellan Mörner och Egon Östlund, i huset. Den senare hade då sin bostad till höger om porten på Bredgatan. Det är inte omöligt att någon av dem målat taket.

Ljusgula stenstuckaturer ramar in fönstren på den rödbruna tegelfasaden och små burspråk med spira tittar ut från plåttaket. Fastigheten är byggd i holländsk renässansstil efter ritningar signerade 1889. Taket i portingången är smyckat av målarmästaren Edward Högard, som också gjort sig känd för biografen Röda Kvarn. Även inne i Edita Söderbergs och Joakim Rydéns lägenhet finns en liknande takmålning.

– Alla som ser den säger ”wow”. Häromdagen var det sex snubbar här som skulle mäta lite inför ett fönster-byte och sedan stod de här med blicken i taket och bara sa ”wow, vad häftigt”, säger Edita. På samma sätt reagerade hon och Joakim när de för första gången klev in i lägenheten. När de ville bli sambor på allvar för ett och ett halvt år sedan kändes lägenheten i Furet för liten och de började söka efter alternativ.
– Vi ville ha något stort, lite äldre, med högt i tak. När vi kom in här kände vi att ”här vill vi bo”, säger Edita.

Lägenheten är en fyra på 122 kvadrat. Det gjorde att sonen kunde få ett rymligt rum i ena änden av lägenheten medan Edita och Joakim har ett stort sovrum i den andra. Joakim, som läser andra året till socialpedagog, kan nu också studera ostört i ett rum som inte är sov- eller vardagsrum.

Rummet med takmålningen tjänade tidigare som husets entré. En brun färgflagnad dubbeldörr i trä finns fortfarande kvar på utsidan, men är igenmurad inifrån. In till rummet kommer man nu från vardagsrummet och hallen genom vita spegeldörrar.
– Jag har aldrig haft en sådan här fin och fantastisk lägenhet. Det är jättelugnt och vi hör inte grannarna, säger Joakim.
– Och läget är perfekt, fyller Edita i. Man kan tro att det ska vara stökigt så här centralt, men det är det inte alls. Det är bara fem minuter från stan men vi har också nära till parken och Nissan.

De är båda överens om att servicen är det allra bästa med lägenheten. Eftersom fastigheten är k-märkt får de inte själva utföra några arbeten i lägenheten.
– Vår husvärd, Kristian Nilsson, kommer på studs. Jag tror aldrig att vi har behövt vänta mer än tio minuter, säger Edita. Joakim skrattar och nickar:
– Ja, han har go’ humor och är alltid lika glad och trevlig när han kommer och lagar och fixar.

Namn Edita Söderberg och Joakim Rydén.
Ålder 48 och 45 år.
Familj Editas dotter, 24 år, och son, 14 år.
Bor Bredgatan
Gör Edita är behandlare på Lejongårdar och Joakim studerar till socialpedagog.
Intressen Motorcykelutfllykter längs kusten till sol och bad eller inåt landet till Hallandsåsens skogar och grusvägar.